Alle kinderen verdienen een gezinssituatie om in op te groeien.
Door aids, malaria, te jong moederschap, slechte voeding en gebrek aan medische zorg overlijden veel mensen vroegtijdig. Dit zorgt voor een onvoorstelbaar groot aantal weeskinderen. Voorzichtige schattingen geven aan dat meer dan 20% van de kinderen wees is. Volgens Afrikaanse traditie nemen familieleden de zorg voor deze kinderen op zich. In veel gevallen zorgen grootmoeders en zelfs overgrootmoeders voor meerdere (achter)kleinkinderen. De uitzichtloosheid dreigt het in veel gevallen te winnen van de wil om voor deze kinderen te zorgen.
Huishoudens binnen drie jaar sociaal en economisch zelfstandig
Het aantal weeskinderen is groot en het runnen van een weeshuis is erg kostbaar. Daarnaast vervreemden kinderen in een weeshuis van familie en dorpsgenoten. KidsCare helpt deze kinderen en hun families door ervoor te zorgen dat het huishouden binnen drie jaar sociaal en economisch zelfstandig is. Deze thuiszorg benadering heeft als bijkomend effect dat kinderen naar school gaan, medische zorg krijgen als dat nodig is en van noodzakelijk voedsel zijn gegarandeerd.
Zodra de huishoudens enigszins gestabiliseerd zijn worden economische verbeterprogramma’s gestart. Deze programma’s zorgen ervoor dat de families structureel op een ‘leefbaar’ niveau komen. Tijdens de intensieve begeleiding, die deze families krijgen, wordt er gesproken over familieplanning, de rechten van vrouwen & kinderen en over het omgaan met aids binnen de familie.
Samenwerking met overheidsinstanties
Een belangrijk onderscheiden kenmerk van het thuiszorgprogramma is dat het uitgevoerd wordt in nauwe samenwerking met de verschillende overheidsinstanties en dorpsgemeenschappen. Op deze manier worden de thuiszorgactiviteiten steeds meer een duurzaam onderdeel van de regionale kindzorg.
Maandelijks krijgen de huishoudens financiële steun. Bij de start bedraagt dat 2.000 Kenyan Shilling (circa 15 euro). Zodra een huishouden beter in eigen behoefte kan voorzien wordt deze steun afgebouwd.
De kinderen die onder de hoede van KidsCare komen gaan direct naar school, krijgen medische verzorging en voldoende voedsel. De huishoudens worden intensief begeleid door sociaal werkers van KidsCare en een per dorp gevormde groep van vijf vrijwilligers (inclusief het dorpshoofd).
Als de gezinssituatie is gestabiliseerd wordt met de verzorgers doelgericht gewerkt aan inkomen genererende activiteiten. In eerste instantie kleinschalig in- en rond het huis. Later ook door het vormen en trainen van samenwerkingsverbanden, zoals de succesvolle bijenhouderscoöperaties die er inmiddels zijn.
KidsCare verzorgt vooral de sociaal-economische begeleiding en de overheid zorgt voor de agrarisch-economische begeleiding.
Na een succesvolle evaluatie in 2023 is samen met de dorpsgemeenschappen en de overheid besloten om het thuiszorgprogramma voor wees- en hulpbehoevende kinderen voor de vierde keer te starten. Daarbij is een duidelijke taakverdeling gemaakt waarbij het programma wordt uitgevoerd in gelijkwaardig partnerschap met de overheid.
Mama Hamadi (niet haar echte naam) is een moeder van vier kinderen die voor grote uitdagingen stond voordat KidsCare haar ging helpen met het thuiszorgprogramma. Zonder inkomen worstelde ze om in de basisbehoeften van haar gezin te voorzien, en ze kon vaak geen schoolgeld of uniformen betalen, waardoor haar kinderen veel lessen misten.
Maak kennis met Mwanasiti Hamisi (niet haar echte naam), een 1-jarig meisje dat sinds haar reis bij KidsCare in augustus 2022 ongelooflijke vooruitgang heeft geboekt. Na een beoordeling werd ze opgenomen in het KidsCare programma voor kinderen met een fysieke beperking, waar ze werd gediagnosticeerd met een inversie van haar linkerbeen.
Mama Saumu (niet haar echte naam) is een alleenstaande moeder die zeven kinderen opvoedt. Voordat KidsCare in beeld kwam, had ze het zwaar en had ze geen inkomen om in de basisbehoeften van haar gezin te voorzien. Omdat ze de schoolkosten niet kon betalen, misten haar kinderen vaak lessen.