KidsCare: voor elk kind een pad van kansloos naar kansrijk!

KidsCare helpt weeskinderen en kwetsbare kinderen in Kenia met thuiszorg in hun eigen omgeving. KidsCare biedt thuiszorg op dorpsniveau voor de armste kinderen en hun gezinnen op het platteland van Kenia.

Met de hulp van KidsCare kunnen deze kinderen opgroeien in hun vertrouwde omgeving. Dankzij doelgerichte sociale en economische hulp komt het gezin uit een armoede isolatie en wordt weer onderdeel van de dorpsgemeenschap. KidsCare pakt de familieproblemen aan bij de ‘wortel’.

Deze hulp voor weeskinderen past in lijn met de traditionele familiezorg voor die kinderen in Kenia. En kinderen met lichamelijke en/of geestelijke beperkingen krijgen naast de thuiszorg een speciaal op het individuele kind gerichte zorg- en opleidingsprogramma. Voor de directe omgeving worden er workshops gehouden om een meer positieve bewustwording te creëren; Deze kinderen hebben ook hun talenten en die maken hun pad ook meer kansrijk.
KidsCare Kenia heeft een groot netwerk van professionals en vrijwilligers, zowel in Kenia als in Nederland. Door een intensieve samenwerking wordt de aanwezige kennis en vaardigheden maximaal gebruikt voor de toekomst van de kwetsbare kinderen.

Wij hebben als doelstelling dat we 100% van de giften besteden in Kenia aan de hulp van (wees) kinderen en kinderen met een beperking. Daarnaast ontplooien wij ook eigen commerciële activiteiten in Kenia om niet volledig afhankelijk te zijn van giften.

Missie KidsCare
Wij geloven dat elk kind het recht heeft om op te groeien in zijn eigen omgeving. Wonen in een veilige en gezonde omgeving is voor weeskinderen en kinderen met een beperking de beste manier om op te groeien en hun eigen talenten te ontwikkelen. Gezamenlijk helpen we deze kinderen en hun families en brengen hen vanuit een nadelige positie naar een positie met mogelijkheden.
Ons geloof bereiken we doordat we krachten en talenten bundelen. Zowel in Kenia als hier in Nederland. We zijn creatief in onze oplossingen, nemen onze verantwoordelijkheid en creëren invloed. We proberen in alles wat we doen zoveel mogelijk impact te hebben voor de toekomst van kinderen. KidsCare werkt in Kenia nauw samen met de verschillende overheden en met gespecialiseerde kind-georiënteerde partnerorganisaties. Op die manier beschikken de sociaal werkers van KidsCare steeds over de juiste deskundigheid en zorgen zij ervoor dat de hulpvraag van de kinderen op de juiste plek gehoord wordt.

Er is een overzichtelijke PowerPoint presentatie gemaakt waarin de activiteiten van KidsCare duidelijk worden weergegeven. Klik hier voor de KidsCare presentatie.

Meer informatie vindt u ook in de KidsCare brochure.

"Het lijkt altijd onmogelijk, totdat het is gedaan!"
Nelson Mandela

Het verhaal van Gerard en Lisette

 “We have a dream and nobody can stop us.” Het zijn de woorden van de oprichters van KidsCare Kenia Gerard en Lisette Geenen die zij samen met hun Keniaanse vriend en medeoprichter Ali Mwaziro, steeds weer uitspreken. De eerste keer bij een tegenslag op een berg onder de kenmerkende Baobab boom, hand in hand. Er was verdriet, omdat zij hun toenmalige werkgebied en de mensen moesten achterlaten. En gelukkig veel vaker bij blijdschap bijvoorbeeld toen ze werden verwelkomd door Christine, moeder van de 6 jarige lichamelijk zwaar beperkte Modi. Een half jaar eerder was Modi nog ‘wonend’ op een doek onder een boom. Cristine wijst trots naar haar zelfgebouwde lemen huisje en de mais die daarnaast groeit.

Lisette: “We zagen weer licht in haar ogen, met recht een trotse moeder.” Het programma van KidsCare Kenia heeft haar perspectief gegeven. “Precies dat perspectief, waarbij we ons richten op onderwijs, gezondheid en een betere economische situatie, is een geweldige energiebron om uit de armoedespiraal te komen”, stelt Gerard.

Écht naar de mensen luisteren
Met liefde voor het onderwijs, de ontwikkeling van kinderen en een groot gevoel voor rechtvaardigheid in de wereld begon het avontuur van Gerard en Lisette in Kenia in 1999. Het bedrijf van Gerard sponsorde een watertank voor een school; het echtpaar bezocht het land en werd vanaf dat moment in het hart geraakt. De school bestond  uit een paar lemen klasruimten elk met daarin wel 80 kinderen. Veel kinderen waren ziek of hadden een slechte conditie. Er waren veel weeskinderen, die opgevangen werden in gezinnen van familie of buren, die al in ernstige armoede leefden. Kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking lagen soms in ruimte die leken op een hondenhok. Vaak aan een touw, omdat ouders onbekend waren met hun beperkingen en de manier waarop ze daarmee om konden gaan. “Wij wilden met de mensen een band opbouwen; de diepte in, écht naar hen luisteren om hun behoeften te begrijpen”, vertelt Lisette. Voor die vele weeskinderen en kinderen met een beperking werd KidsCare gestart. “Als wij nu zien hoe zowel weeskinderen als kinderen met een beperking binnen een gezinssituatie waardig opgroeien en  in staat zijn om vriendjes te maken, maar ook naar school gaan en hun talenten ontwikkelen, dan weten of beter voelen we heel goed waarvoor we dit doen.”  

Op naar duurzaamheid
Bij de oprichting van de stichting 10 jaar geleden, stelde KidsCare Kenia het doel jaarlijks te willen zorgen voor 2000 wees- en hulpbehoevende kinderen. Dat doel is behaald. Ook Wilde Ganzen waardeert dat: directeur Ali Mwaziro kreeg van de directie van Wilde Ganzen het compliment “KidsCare is koploper!”. De Keniaanse minister van onderwijs heeft beloofd  een bezoek te brengen aan  de speciale schoolunits, van KidsCare, gebouwd bij zes Primary schools. Hij vindt het bijzonder dat kinderen met een geestelijke beperking daar samen met andere kinderen hun onderwijs krijgen. De stichting heeft een actief bestuur. Een sterk team. “We zijn op de goede weg. De samenwerking met de overheden groeit stap voor stap. Nu werken we aan een langtermijnstrategie die moet leiden tot duurzaamheid. Zodat KidsCare Kenia uiteindelijk onafhankelijk is”, besluit Gerard. En tot die tijd: als koploper doorgaan, zorgen voor passende hulp voor veel kinderen en niet vergeten af en toe even achterom te kijken om te zien dat de droom steeds meer werkelijkheid wordt.

"We make a living by what we get, but we make a life by what we give"
Sir Winston Leonard Spencer Churchill (1874-1965)

KidsCare Partners

Logo Aisha and Friends knipoog