Speciaal onderwijs: onderwijs voor kinderen met een beperking

Formeel hebben alle kinderen in Kenia recht op onderwijs. Toch waren er tot voor kort geen scholen voor kinderen met een geestelijke beperking in Zuid Oost Kenia (het werkgebied van KidsCare). Dat betekende dat deze kinderen alleen terecht konden op regulier onderwijs in een klas met 60 of meer leerlingen. Niet de juiste basis voor deze kinderen om écht iets te leren.

De bouw van speciale schoolunits
In 2019/2020 heeft KidsCare, bij bestaande scholen, zes speciale schoolunits gebouwd waar ruimte is voor totaal 180 kinderen met een geestelijke beperking. In samenwerking met de reguliere scholen wordt er gewerkt aan goede kwaliteit van speciaal onderwijs.

Een (anoniem) Nederlands fonds heeft de bouw en inrichting gefinancierd. Wilde Ganzen betaalt de kosten voor de uitvoering van een drie jaar durend kwaliteitsprogramma.

Veel meer dan alleen onderwijs
Naast onderwijs zijn de schoolunits voorzien van dagopvang, fysiotherapie, een spreekkamer, keuken, toilet, douche en een opslagruimte. Alles zeer kindvriendelijk geschilderd. Het allerbelangrijkste is misschien wel dat steeds meer ouders hun kind met een beperking naar school laten gaan. Hierdoor komen de kinderen uit de geïsoleerde thuissituatie. Dat maakt voor zowel het kind als de ouders een enorm groot verschil.  

Kwaliteit van onderwijs
De onderwijsmiddelen die beschikbaar zijn voor deze kinderen zijn speciaal afgestemd op hun behoeften. Kinderen die op de dagopvang zitten, hebben vaak ook een fysieke beperking. Naast speciaal onderwijs is er voor deze kinderen ook veel aandacht voor de verbetering van de beperking. Deze intensieve taak nemen de occupational therapisten van KidsCare voor hun rekening.
Met de overheid is overeengekomen dat elke schoolunit officieel geregistreerd wordt en speciaal opgeleide leraren krijgt. De komende jaren blijft KidsCare, samen met de schoolteams, werken aan verbeterpunten om de zorg en het onderwijs naar een hoger niveau te tillen.

Uitdaging waarbij we hulp kunnen gebruiken
Onderwijs en dagopvang voor kinderen met een geestelijke beperking is nieuw in Kenia. Dat brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Zo moeten alle professionals getraind worden om de juiste kwaliteit van onderwijs en zorg aan deze kinderen te kunnen bieden. Wij zijn dan ook op zoek naar Nederlandse vrijwilligers die hier in Kenia aan willen bijdragen. Interesse? Neem dan contact met ons op.

Lees hieronder het verhaal van John (13 jaar) wat onze vrijwilliger Grada Snoek heeft geschreven in haar blog:

"Maak kennis met John (13)"

Op de school worden we hartelijk welkom geheten. Winnie (sociaal werker van KidsCare) wordt naar de klas van John (13 jaar) gebracht om even te praten met zijn leerkracht. John is een jongen met leerproblemen, hij speelt nooit en is altijd heel kalm. Ze zijn samen uit de klas gekomen om even met ons te praten en hij staat naast zijn juf, luistert en reageert eigenlijk helemaal niet. Winnie weet uit eerdere gesprekken, dat hij graag naar een speciale school zou willen, maar zo’n school is er niet.

Ik word geraakt door de gezichtsuitdrukking van zijn juf (klas 2). Zij is behoorlijk negatief en vertelt dat John heel erg langzaam van begrip is. Ze klaagt behoorlijk over hem. En dan hoor ik dat John op de ranglijst van de 70 kinderen in deze klas nummer 68 is. Zeventig kinderen, ik kijk nog eens in de klas en dan naar deze juf en zucht: dit is dus niet ‘eventjes bij elkaar gezet voor een filmpje’, nee, dit is de normale hoeveelheid kinderen in deze klas, bij deze juf. En dan begrijp ik haar geklaag toch een klein beetje beter.

"We make a living by what we get, but we make a life by what we give"
Sir Winston Leonard Spencer Churchill (1874-1965)

KidsCare Partners