Noor en Julie bij KidsCare

01-06-2023

Wij, Julie (foto hieronder) en Noor (foto hiernaast), zijn sinds twee weken als vrijwilliger bij KidsCare aan het werk! We hebben beiden een jaar tussen de middelbare school en de studie. 

Na een aantal heerlijke maanden reizen door Europa en Azië, zijn we nu voor zes weken in Kenia geland. Voor KidsCare helpen we bij het onderzoek naar het verbeteren van de samenwerking tussen de sociaal werkers, de programma’s en de dorpsgemeenschappen. We lopen mee met verschillende social workers, om een zo breed mogelijk beeld te krijgen van de organisatie en de programma’s.

‘Hebben jullie het niet koud?’ Je kan je het bijna niet voorstellen als het buiten 30 graden is, maar toen wij ons voor onze eerste dag meldden bij het kantoor, was dit een van de eerste vragen die gesteld werd… Terwijl wij daar in onze kletsnat bezwete t-shirts zaten, droeg de rest dikke truien. Deze vraag bleef vaker terugkomen toen we het veld in gingen. Achterop de boda boda (motor) snelden we door het heuvelachtige landschap van Lunga Lunga, terwijl er achter ons een vrolijk koor van schreeuwende mensen te horen was ‘mzungu mzungu’ (te vertalen als ‘blanke’).

Wij gaan de aankomende tijd op pad met de social workers naar de huishoudens waar zij hulp verlenen. Een ervaring waar je je in Nederland geen voorstelling van kunt maken. Van de lemen huisjes, door takken omgeven outside badkamertjes, koeien die overal en nergens staan, vrolijkheid van de mensen en hun gastvrijheid! Na het begroetings ritueel: habari ya asububi! Nzuri, najako? Salama! Loopt de social worker in charge een rondje over het erf en kijkt naar de progressie die de huishoudens gemaakt hebben. Hoewel ons Swahili nog niet top is (We doen hard ons best ;)) krijgen ook wij de mogelijkheid om wat vragen te stellen met de social worker als tolk.

In deze twee weken hebben we al veel geleerd van en over KidsCare. We zien uit naar de komende tijd en hopen een nuttige bijdrage te leveren aan de organisatie!

Julie
"We make a living by what we get, but we make a life by what we give"
Sir Winston Leonard Spencer Churchill (1874-1965)
Munida:
Een jonge moeder zorgt ook voor de weeskinderen

Munida is 18 jaar, maar lijkt veel jonger. Versleten kleren zitten om haar tengere lijfje. Ze kreeg een baby toen ze 16 was. Er is geen contact met de vader van haar kind. Haar eigen vader is overleden. Ze woont bij haar oude moeder (of is het haar grootmoeder?) met nog 2 kinderen van haar overleden zus. Geen van die kinderen gaat naar school, want het schoolgeld kunnen ze niet betalen. 

Lees meer

KidsCare Partners

Logo Aisha and Friends knipoog