Het zijn soms de kleine dingen

28-03-2023

Joke Verrij werkt sinds begin februari voor twee maanden als vrijwilliger bij KidsCare in Kenia. Joke gaat elke dag naar een van de zes Speciale School Units en helpt daar de leraar om het onderwijs aan de kinderen te verbeteren. Hierna uit de verslagen van Joke wat mooie citaten en observaties, die bewijzen dat het soms kleine dingen zijn die er veel toe doen:

“Omdat ik me herinner dat twee broertjes (Suleiman en Harithi) voorheen met lege flesjes ritmes trommelden, deel ik houten blokken en daar maken we ritmes mee”.

“Hamisi doet met de klas spelletjes onder de grote baobabboom. Prachtig! Makupe zit in zijn eentje in de klas, die verenig ik met de groep. Kinderen zijn enthousiast bezig”.

“Het kind blijkt 5 maanden te zijn, oogt ondervoed. De moeder geeft het slechts twee keer per dag de borst, omdat het kind een dikke buik heeft, meent ze dat dat voldoende is. Duidelijk voorbeeld van hongeroedeem. Een helder advies is hard nodig: iedere 1,5 uur eten geven, borstvoeding, cassave, fruit”.

“Wat kost de meeste tijd op een dag? Dat laatste blijkt het verkopen op de markt van land- en tuinbouwproducten te zijn. Inkomsten verwerven is het grootste probleem, gezin en familieleden brengen het grootste geluk”.

“We wachten lang op de porridge (meelpap). We leren een regel van een gebed. Hidaya legt uit dat een gebed aan het begin en eind van de schooldag belangrijk is, evenals voor en na de porridge. Een Christelijk of Moslim gebed maakt niet uit”.

Bedankt Joke, zo fijn om jouw ervaringen te mogen delen.

"We make a living by what we get, but we make a life by what we give"
Sir Winston Leonard Spencer Churchill (1874-1965)
Munida:
Een jonge moeder zorgt ook voor de weeskinderen

Munida is 18 jaar, maar lijkt veel jonger. Versleten kleren zitten om haar tengere lijfje. Ze kreeg een baby toen ze 16 was. Er is geen contact met de vader van haar kind. Haar eigen vader is overleden. Ze woont bij haar oude moeder (of is het haar grootmoeder?) met nog 2 kinderen van haar overleden zus. Geen van die kinderen gaat naar school, want het schoolgeld kunnen ze niet betalen. 

Lees meer

KidsCare Partners

Logo Aisha and Friends knipoog