Peter van Beek en Ingrid Geenen

Ingrid en Peter zijn, als dochter en schoonzoon van Gerard en Lisette (oprichters KidsCare Kenia), vanaf het begin betrokken bij KidsCare. Naast partners en ouders van drie dochters hebben ze samen een bedrijf (Sol 4 Audio) en slagen ze er ook in om zich hard te maken voor de kinderen van KidsCare in Kenia. Een druk maar vooral heel leuk leven, zeggen ze zelf. Hoewel ze niet graag in het middelpunt van de belangstelling staan, zijn ze toch bereid om te vertellen over de eerste kennismaking met Kenia, de familie werkvakantie en de professionalisering van KidsCare.

Eerste kennismaking met Kenia en start KidsCare
Ingrid: “Voordat mijn ouders, nu ruim 10 jaar geleden, startte met KidsCare sponsorde ze al jaren een school en waren ze er op andere manieren actief voor kinderen in Kenia. Ik ben destijds al op één van de reizen met ze mee geweest. Toen ze met KidsCare begonnen was het eigenlijk vanzelfsprekend dat wij ook mee zouden helpen.”

Peter: “In het begin waren we wat aarzelend. De plannen waren zo ambitieus. We dachten waar beginnen jullie aan?”

Ingrid: “Dat klopt inderdaad. Toch zijn we gezamenlijk plannen gaan maken. Zo hebben we met elkaar de eerste website gebouwd en gevuld en gezorgd voor nieuwsbrieven. De promotie van KidsCare in Nederland is van groot belang"

Familie werkvakantie
Ingrid: “Toen onze oudste dochter 2,5 was gingen mijn ouders wederom naar Kenia. We hebben toen besloten dat wij als gezin meegingen. Mijn schoonmoeder had ook de wens om mee te gaan. En hoewel mijn schoonvader er minder om zat te springen besloot hij (omdat we met zijn allen gingen) toch mee te gaan. Dit werd een zeer indrukwekkende familie werkvakantie. Bij aankomst is Peter vrijwel meteen begonnen met de aanleg van het internet in het KidsCare Centrum. Mijn schoonvader, die heel handig is, heeft een ruimte voor kantoor en een opslag gemaakt en we hebben dorpjes en gezinnen bezocht om te inventariseren welke hulp er nodig was.”

Peter: “De ongelijkheid tussen hoe mensen in een land als Kenia leven en hoe goed wij het hier hebben maakte diepe indruk. De mensen daar slapen letterlijk op een matje, vaak ondervoed onder een lekkend dak. Gehandicapte kinderen werden verborgen gehouden en lagen hele dagen in hun hutje.”

Ingrid: “Tijdens ons bezoek werd de therapieruimte voor gehandicapte kinderen geopend. (Groot)ouders liepen uren zodat hun (klein)kinderen voor het eerst in hun leven onderzocht konden worden. Een jongetje wat mij bij is gebleven lag, zoals Peter al aangaf, hele dagen op een matje. Hij kon niet lopen. Vanuit Nederland zijn wij hem blijven volgen en inmiddels loopt hij wel. Dat is zo bijzonder.”

Peter: “Wat mij het meeste is bijgebleven is de passie en inzet van de medewerkers in Kenia. Zij zijn elke dag bezig met het maken van het verschil voor deze kinderen en hun families.”

De professionalisering van KidsCare 
Ingrid: “De afgelopen jaren is de organisatie enorm geprofessionaliseerd. In het begin deden we alles van A tot Z met een klein groepje mensen. Inmiddels hebben we werkgroepen op het gebied van acties bij bedrijven en scholen, versterking van de kindzorg, kwaliteit- en kennisontwikkeling en communicatie. Het zijn vrijwel allemaal professionals die zich belangeloos inzetten voor KidsCare.    

Peter: “Wij gebruiken onze ‘verloren uurtjes’ voor KidsCare. Zo onderhoudt Ingrid de website en verzorgt ze de sociale media en maak ik de nieuwsbrieven en geef ik IT- ondersteuning aan het bestuur in Nederland en het team in Kenia. Ook maak ik oude laptops en telefoons gereed voor Kenia. Als de meiden op bed liggen zitten we regelmatig tegenover elkaar aan de eettafel om bijvoorbeeld een actie op te zetten. We betrekken de kinderen bij KidsCare om bewustwording te creëren. Waar je wieg heeft gestaan maakt nou eenmaal uit voor de kansen die je krijgt in het leven. KidsCare maakt voor een hoop kinderen het verschil tussen wel of niet eten en wel of geen medische zorg. Daar zijn we trots op.”

Ingrid vult tot slot aan: “Er blijft bij KidsCare niks aan de strijkstok hangen. En de gezinnen daar krijgen geen oneindige hulp. De kracht van de programma's van KidsCare is dat de gezinnen na drie jaar zelfstandig en zelfvoorzienend zijn. Op deze manier kan vervolgens een buurvrouw of dorpsgenoot weer geholpen worden.” 

"We make a living by what we get, but we make a life by what we give"
Sir Winston Leonard Spencer Churchill (1874-1965)
Munida:
Een jonge moeder zorgt ook voor de weeskinderen

Munida is 18 jaar, maar lijkt veel jonger. Versleten kleren zitten om haar tengere lijfje. Ze kreeg een baby toen ze 16 was. Er is geen contact met de vader van haar kind. Haar eigen vader is overleden. Ze woont bij haar oude moeder (of is het haar grootmoeder?) met nog 2 kinderen van haar overleden zus. Geen van die kinderen gaat naar school, want het schoolgeld kunnen ze niet betalen. 

Lees meer

KidsCare Partners

Logo Aisha and Friends knipoog