Foto 2 Noor

Noor en Julie

Een tussenjaar …

Noor en Julie, twee vriendinnen die na hun middelbare school besluiten om een jaartje ‘pauze’ te nemen van leren, studeren en school. Het wordt een bijzonder jaar, waarbij ook KidsCare een plekje krijgt.

Na een reis binnen Europa en in Azië besluiten zij om in hun tussenjaar ook iets ‘terug te willen doen’ aan de wereld. Ze komen via een andere vrijwilliger bij KidsCare terecht en na een gesprek met het bestuur, gaan zij naar Kenia. 

De opdracht is om te onderzoeken of de bestuursverandering die in 2023 is doorgevoerd, naast voordelen toch ook nadelen heeft gehad. Eindvraag is: zijn er suggesties voor aanpassingen.

Noor en Julie gaan aan de slag, waarbij ze als eerste samen met de Social Workers het veld in gaan.  Zo krijgen zij goed op het netvlies wat de corebusiness is. Ze genieten van de bezoeken aan de gezinnen, praten met lokale politici, met stakeholders, maar vooral ook met de medewerkers van KidsCare. Vragen worden gesteld als ‘hoe gaat het’, ‘wat gaat goed en wat niet’ en ‘zijn er dingen die misschien anders kunnen’. 

Het is jammer dat er maar zes weken beschikbaar zijn, en daardoor moet er ook hard gewerkt worden. Het is gelukkig voldoende voor de taakopdracht die zij vanuit Nederland hebben meegekregen. En hun vrijwilligerstijd wordt dan ook afgesloten met een verslag, waaruit ook duidelijk wordt dat de impact van KidsCare in de regio diepe indruk heeft gemaakt op de twee jonge meiden!

Hebben ze alleen maar gewerkt? Nee, gelukkig blijven er natuurlijk altijd vrije uurtjes over. 

Een safari, bezoekjes aan Ukunda en Diani Beach, een weekendje Msambweni bij Sawa Sawa Beachhouse, zwemmen in zee en luieren aan het strand. Door de week staan ze ’s ochtends en ’s avonds in de keuken bij Mama Fridah, leren chapati maken en koken regelmatig voor de aanwezigen. Het is dan ook niet gek dat Mama Fridah en haar team de twee vrijwilligers met tranen in de ogen laat gaan.

Het bestuur in Nederland gaat aan de slag met het rapport van Noor en Julie en houdt het tweetal op de hoogte van de stappen die op basis van hun suggesties worden gezet. Ze zijn er blij mee: altijd fijn om te weten dat je, hoe klein ook, iets hebt kunnen bijdragen aan deze mooie organisatie.

Nu staat er een nieuw tijdperk voor de deur: Noor gaat Biomedische wetenschappen studeren en Julie gaat Klinische technologie studeren. KidsCare wenst beiden een hele fijne studietijd toe!

Foto 1 Julie
Afbeelding1
"We make a living by what we get, but we make a life by what we give"
Sir Winston Leonard Spencer Churchill (1874-1965)
Munida:
Een jonge moeder zorgt ook voor de weeskinderen

Munida is 18 jaar, maar lijkt veel jonger. Versleten kleren zitten om haar tengere lijfje. Ze kreeg een baby toen ze 16 was. Er is geen contact met de vader van haar kind. Haar eigen vader is overleden. Ze woont bij haar oude moeder (of is het haar grootmoeder?) met nog 2 kinderen van haar overleden zus. Geen van die kinderen gaat naar school, want het schoolgeld kunnen ze niet betalen. 

Lees meer

KidsCare Partners

Logo Aisha and Friends knipoog