7998d082 dde4 4cc9 ba02 4e91e44573b9

Mama Fridah

Een spil …

Mama Fridah is geen vrijwilliger, maar wel heel belangrijk voor KidsCare. Daarom vertellen we hier haar verhaal.

Over KidsCare in Kenia is op de website veel te lezen. Ook wordt er wel eens een medewerker uitgelicht, die in het zonnetje wordt gezet. Terecht, want de basis van de zorg voor kwetsbare gezinnen en vooral kinderen wordt gevormd door een groot team vaste en trouwe medewerkers van KidsCare.

Facility… ja, als je dat vertaald heb je het over voorzieningen, waar mensen gebruik van kunnen maken. Maar Facility binnen KidsCare is veel meer dan dat. Een team van 11 medewerkers die klaar staan voor groepen bezoekers, die binnen de muren van het centrum een training organiseren, een vergadering houden of anderszins bijeen komen. De trainingsruimtes of de grote meeting hall wordt voorzien van alles wat nodig is om de dag zo comfortabel mogelijk door te brengen. Fijne stoelen, mooie tafelkleden, flesjes water, een heerlijke lunch of een snack aan het eind van de dag: alles is mogelijk. Soms wordt er zelfs administratieve ondersteuning geboden en worden de gasten door een teamlid ontvangen, geregistreerd en doorverwezen.

Maar ook het guesthouse valt onder Facility. Tien kamers, waarin regelmatig gasten worden gehuisvest en vrijwilligers tijdens hun verblijf op KidsCare wonen. Het is een soort B&B, waar je je kunt laten verwennen met een heerlijk ontbijt, een lunch en diner.

Het Facility team wordt geleid door Fridah Mwongela, beter bekend als Mama Fridah. Ze heeft een enorm hecht team om zich heen, waarvan vele leden al jarenlang binnen KidsCare werken.

Dat team is onvermoeibaar en dat heeft alles te maken met Mama Fridah. Door haar enthousiasme, haar werklust, werken ze door tot iedereen tevreden is, soms tot laat in de avond of zelfs in het weekend. Dat doen ze graag, want ze weten ook, dat Mama Fridah goed in de gaten houdt wie toe is aan een (extra) vrije dag of even in de luwte gezet moet worden. De zorgzaamheid van haar als manager Facility gaat heel ver.

Mama Fridah, een bijzondere vrouw met bijzondere leiderschapsskills. Ze zegt eigenlijk nooit ‘nee’, alles kan, alles mag. Zij zòrgt ervoor dat alles kan en mag. Zij zorgt voor haar moestuinen, haar plantage met eucalyptussen, die voor de verkoop worden geteeld en waarover zij ook de leiding heeft.

Op de vraag of zij wel eens vrij is, valt zij even stil. Ja zeker, ze gaat regelmatig naar haar kinderen, die in de buurt wonen. Twee van haar dochters studeren elders in Kenia, en ze vindt het heerlijk als die twee tijdens schoolvakanties thuis komen. Thuis … haar twee kamers op het terrein van het KidsCare Center waar zij al meer dan 10 jaar woont.

Zondags bezoekt zij bijna altijd haar kerk. Maar vaak is zij toch thuis. Zij voelt zich verantwoordelijk voor de organisatie, voor het centrum.

Een laatste vraag aan Mama Fridah: je werkt samen met je fantastische team hard, heel hard. Ben je wel eens moe? Ben je het wel eens ‘zat’?

Met enige schroom is het antwoord ‘ja, ik ben wel eens moe, maar ik ben het nooit zat’. En meteen is daar weer haar enthousiasme als ze vertelt dat alles wat met het werk door haar team wordt verdiend ten goede komt aan de kwetsbare gezinnen, voor de kwetsbare kinderen in de regio LungaLunga, voor wie KidsCare zo’n belangrijke rol speelt. En Mama Fridah is trots, dat zij op deze manier, met haar afdeling, met haar team, zo’n belangrijke financiële bijdrage kan leveren.

Mama Fridah, de spil waarom KidsCare draait. Mama Fridah, op wie iedereen, medewerkers, vrijwilligers en gasten zo dol zijn! 

Fdb8025d 8a64 4983 8324 9c7833b5866f
37ed39f9 d3a5 4ddc a708 b15b4a3e710f
"We make a living by what we get, but we make a life by what we give"
Sir Winston Leonard Spencer Churchill (1874-1965)
Munida:
Een jonge moeder zorgt ook voor de weeskinderen

Munida is 18 jaar, maar lijkt veel jonger. Versleten kleren zitten om haar tengere lijfje. Ze kreeg een baby toen ze 16 was. Er is geen contact met de vader van haar kind. Haar eigen vader is overleden. Ze woont bij haar oude moeder (of is het haar grootmoeder?) met nog 2 kinderen van haar overleden zus. Geen van die kinderen gaat naar school, want het schoolgeld kunnen ze niet betalen. 

Lees meer

KidsCare Partners

Logo Aisha and Friends knipoog