Afbeelding1

Verhaal van Papa Chondo and mama Luvuno

Niet opgeven!

Papa Chondo and mama Luvuno hebben zes kinderen. Het gezin zit inmiddels bijna 3 jaar (tot juni 2024) in het HomeCare programma en hun huis en het erf zien er geweldig uit.

Met behulp van de merry-go-round binnen hun groep (negen huishoudens) hebben zij hun hut stapje voor stapje opgeknapt: er zijn iron sheets gekomen, de muren zijn verbeterd, en er is een buitenkeuken gebouwd. Helaas heeft deze laatste de enorme regens in het najaar 2023 niet overleefd: het is ingestort en wordt nu gebruikt als opslag (en speelplek voor de kittens)! Maar zij geven niet op, zoals ze in Afrika bijna nooit doen: er is iets gebeurd en daar ga je mee om, oftewel Hakuna Matata (geen probleem!). Het is een gevleugelde uitdrukking!

Er is gezamenlijk besloten om de keuken op die plek niet meer te herbouwen. Aan het huis vast wordt nu een nieuwe keuken gebouwd, en tot die klaar is, wordt er binnen gekookt. Dat blijft een probleem ivm de rook, die blijft hangen en slecht is voor degenen die (soms in dezelfde ruimte) slapen. Er kan ook buiten gekookt worden, maar de voorkeur gaat toch echt uit naar binnen koken.

Het gaat erg goed met het gezin. Er zijn shamba’s, twee acres groot, en veel werk voor het gezin dus. Inmiddels wordt er volop geoogst, en het gaat dan om maïs en casave. Deze akkers hebben minder last gehad van de overvloedige regens in het najaar, waardoor Chondo geen gebruik heeft hoeven maken van de uitgifte van zaden (actie Plant zaden voor kerstmis). Ze zijn trots dat zij het zover hebben gebracht en ze zijn KidsCare erg dankbaar voor de steun, de adviezen en andere hulp in de afgelopen jaren.

"We make a living by what we get, but we make a life by what we give"
Sir Winston Leonard Spencer Churchill (1874-1965)

KidsCare Partners

Logo Aisha and Friends knipoog