Mwaka1

Het verhaal van Mwaka …

Soms gaat het verhaal van een in het HomeCare programma opgenomen familie onder je huid zitten. Het verhaal van Mwaka is zo’n verhaal.

Mwaka is lange tijd gelukkig met haar echtgenoot, waarmee ze zeven kinderen krijgt. Hij heeft een stuk land, waarop ze maïs of casave verbouwen en ze hebben onderdak. Ze hebben het goed met elkaar tot haar echtgenoot in 2010 plotseling overlijdt…

De schoonfamilie van Mwaka is van mening dat zij met haar kinderen moet vertrekken. Het land en de huisje waren tenslotte van haar echtgenoot en ‘dus’ nu van de schoonfamilie. Een traumatische periode met levensbedreigende situaties ontstaat: het huisje wordt meerdere malen verwoest door de schoonfamilie en Mwaka vreest regelmatig en terecht voor haar leven.

De Village Chairman schakelt uiteindelijk in 2021 KidsCare in en vanaf dat moment komt Naomi, Social Worker, in Mwaka’s leven.

Langzaam maar zeker verandert de situatie voor Mwaka. Met Naomi naast zich krijgt Mwaka door de plaatselijke overheid bevestigd dat zij recht heeft op het land van haar overleden echtgenoot. Naomi zorgt ervoor dat er contacten worden gelegd met de politie zodat de dreigende situaties daar bekend zijn en Mwaka altijd aangifte kan doen. De situatie verandert van onstabiel, angstig en bedreigend, in meer rust en het prettige gevoel dat Mwaka niet alleen staat.

In 2022 zijn Mwaka’s kinderen tussen de 13 en 27 jaar. De vier jongste kinderen gaan naar school, de oudste dochter is getrouwd en woont bij haar echtgenoot en de andere twee kinderen werken op het land van hun moeder of elders om wat geld te verdienen. Mwaka heeft inmiddels drie kleinkinderen, waarvan er twee op haar erf wonen.

Mwaka maakt grote stappen. Ze volgt de praktische adviezen van KidsCare, van Naomi, nauwgezet op. Zo bouwt ze een nieuwe, groter huisje met ‘iron sheets’. De vier jongste kinderen gaan trouw naar school. Ook aanvaardt Mwaka hulp en begeleiding bij het verwerken van de vreselijke dingen die haar zijn overkomen. Deze hulp wordt niet alleen door Naomi gegeven, ook de KidsCare Volunteers worden ingeschakeld.

De tijd in het programma loopt begin 2024 af. Naomi zal dan niet meer op regelmatige basis langskomen bij Mwaka. Maar ze weet zeker dat ze nog wel eens langs zal gaan, gewoon om even te praten, even een kop thee te drinken. Als er zich nog problemen voordoen, kan het zijn dat KidsCare nog wordt ingeschakeld, maar buiten dat weet Naomi eigenlijk wel zeker dat Mwaka het gaat redden. Laat de foto’s van haar start in het programma en de huidige situatie dit verhaal maar bevestigen… het Homecare programma werkt!

foto's en tekst door Grada Snoek

Mwaka2
Mwaka3
Mwaka4
"We make a living by what we get, but we make a life by what we give"
Sir Winston Leonard Spencer Churchill (1874-1965)

KidsCare Partners

Logo Aisha and Friends knipoog