Pannenkoekenhuis De Gillende Keukenmeid - Doneren met je hart!

Je kunt KidsCare op verschillende manieren tegenkomen in Nederland: in de kerk, in de bloemenwinkel, op scholen en … in Hoevelaken in het Pannenkoekenhuis De Gillende Keukenmeid

In 2018 krijgt André Kooi, de eigenaar, van een de vrijwilligers van KidsCare het verhaal over Afrika, over Kenia te horen. En als hem wordt gevraagd of hij misschien iets zou kunnen doen, zegt hij meteen enthousiast toe om hierover na te denken.

Het duurt niet lang voordat hij contact opneemt en voorstelt om geld op te halen door de tweede kinderpannenkoek voor € 2,50 te verkopen en dit bedrag volledig aan KidsCare te doneren. Wat een mooi voorstel en natuurlijk is ook KidsCare enthousiast en gaat aan de slag om hiervoor iets speciaals te ontwikkelen.

Er worden kinderplacemats ontworpen en een drukkerij gezocht die dit wil sponsoren. Drukkerij Buijten & Schipperheijn in Amsterdam is hier graag toe bereid en de eerste 600 placemats worden al gauw in Hoevelaken bezorgd.

Dit is de start van een succesvolle en dus inmiddels al weer vier jaar durende actie. Elk kind krijgt een gave kleurplaat als placemat (met de logo’s van KidsCare en De Gillende Keukenmeid) en kan daarop de leeuw, de giraf of het aapje kleuren. Vaak worden de tekeningen achtergelaten en opgehangen bij de kinderkapstok. De aandacht wordt op die manier meteen al bij binnenkomst op de actie gevestigd!

Al snel zijn de placemats op, maar André weet niet van ophouden. Er wordt een nieuwe bestelling gedaan en opnieuw wil de drukkerij graag sponsoren.

In de loop van de jaren wordt het design van de placemats wat aangepast. De kleurplaat wordt wat kleiner en er wordt ook voor de wat grotere kinderen iets opgenomen: een doolhof, een woordpuzzeltje en een klein verhaaltje over KidsCare. Maar ook wordt een QR code opgenomen zodat bezoekers van het pannenkoekenhuis direct kunnen doneren

Het blijft een groot succes en regelmatig kan er geld worden overgemaakt naar KidsCare.

Als aan André wordt gevraagd wat hem drijft om KidsCare te blijven steunen, haalt hij zijn schouders op. Het is voor hem zo vanzelfsprekend om te proberen iets goeds te doen. Hij heeft zelf kinderen, die het goed hebben. Hij vindt het leuk om voor en met kinderen en jongeren te werken: zo gaat hij regelmatig voor kinderfeestjes pannenkoeken bakken, ook op locatie, staat op festivals met zijn mobiele bakkerij en gaat ook jaarlijks graag aan de slag voor het pannenkoekenfeest in het verzorgingshuis in Hoevelaken.

André’s personeel bestaat voor het grootste deel uit scholieren, die vaak blijven hangen tot ze hun middelbare school hebben afgemaakt en vertrekken uit het dorp. Het zegt wel iets over de sfeer die er heerst in dit Hoevelakense pannenkoekenhuis!

Het is misschien verrassend, maar André is nog nooit in Afrika geweest. Hij kent de situatie eigenlijk alleen uit de verhalen en de blogs die hij volgt van een van de vrijwilligers van KidsCare. En die blogs en foto’s raken hem wel. Hij blijft bescheiden en vindt het eigenlijk een kleine moeite om met zijn actie misschien een klein beetje het verschil te kunnen maken voor mensen en vooral dan de kinderen in Kenia. En dat doet hij! Dank André, dank Pannenkoekenhuis De Gillende Keukenmeid. KidsCare is heel blij met jou en jouw actie!

En lezer van dit stukje: ben je een keer in de buurt, ga dan vooral even zo’n heerlijke pannenkoek eten aan de Westerdorpsstraat 56 in Hoevelaken. https://degillendekeukenmeid.com

foto's en tekst door Grada Snoek

 

 

 

Munida:
Een jonge moeder zorgt ook voor de weeskinderen

Munida is 18 jaar, maar lijkt veel jonger. Versleten kleren zitten om haar tengere lijfje. Ze kreeg een baby toen ze 16 was. Er is geen contact met de vader van haar kind. Haar eigen vader is overleden. Ze woont bij haar oude moeder (of is het haar grootmoeder?) met nog 2 kinderen van haar overleden zus. Geen van die kinderen gaat naar school, want het schoolgeld kunnen ze niet betalen. 

Lees meer

KidsCare Partners

Logo Aisha and Friends knipoog