‘Globetrotters’ fietsen 900 kilometer voor KidsCare Kenia

Vijf schoolvrienden fietsten 900 kilometer voor KidsCare. Ze hebben zelf een sponsoractie opgezet en lieten zich sponsoren door vrienden en familie.

Het is maandagochtend 08.00 uur, 29 juni 2020. Bij het Gomarus College in Leeuwarden staat het vol met ouders, leerlingen en docenten. Met de tent achterop de fiets maken de vrienden Tjitte (16), Siebrand (15), Kristian (15), Twan (15) en Bas (15) uit 5 HAVO zich klaar voor de eerste 100 kilometer.  
De vijf klasgenoten hebben de lol van het fietsen ontdekt op een tocht van Leeuwarden naar Appelscha: lachen, praten en sporten tegelijk. Dat wilden de vrienden doen voor het goede doel. Het belangrijkste bij het bepalen van het goede doel was, dat 100% van het opgehaalde geld terecht zou komen bij de mensen die het nodig hebben. “We belden met Lisette van KidsCare Kenia en waren direct verkocht”, vertelt Tjitte met zichtbare bewondering. 

Un petit peu Français
Kopenhagen moest het worden; Corona verlegde de koers naar Frankrijk. “Tegen de wind in!”, grappen de fietsvrienden als tijdens de tocht onduidelijk is wat de juiste richting is. Die bijna dagelijkse tegenwind weerhoudt hen er niet van om Le Havre in Normandië te bereiken, bijna 900 kilometer van huis. 10 dagen duurt de fietstocht, met 2 rustdagen tussendoor. Spierpijn is voor de eerste dagen. “Daarna zit die fiets sowieso niet lekker meer”, lachen Tjitte en Siebrand als we spreken na hun tentamen Engels. Dat Engels komt goed van pas tijdens de fietstocht, net als het petit peu Français dat de jongens hebben overgehouden aan hun eerste jaren Frans. 
Tijdens de tocht, tussen Antwerpen en Tielt, vinden zij een piepjong poesje op een verlaten weg. Slechts een paar weken oud en zichtbaar ziek. De Belgische dierenarts vertelt de jongens het jonge poesje niet te kunnen redden. Daarop nemen zij het besluit ‘Globe’ - afgeleid van ‘de Globetrotters’ zoals de vriendengroep op Instagram heet - te adopteren en voor haar te zorgen op haar laatste dagen. Gewikkeld in een dekentje, reist Globe voorop de fiets mee door België en Frankrijk.

Lol en tegenwind
“Als je denkt dat iets kan, dan moet je het gewoon maar doen”, is wat de jongens leren van hun reis. Een lekke band op dag 2. De ontdekking dat alle tentharingen missen op dag 3. Hard fietsen naar de dichtstbijzijnde winkel. Dicht. Telefoon. Leeg. Met de laatste batterij een te duur hotel gevonden. “We slapen wel op de grond, het is voor een goed doel” overtuigen de vrienden de hoteleigenaar en boeken de tweepersoonskamer. Huisdieren niet toegestaan; maar Globe hoort erbij. Regen en tegenwind, bijna elke dag. 
Met de nodige uitdagingen én een hoop lol lukt het de ‘Globetrotters’ hun einddoel te behalen. Ruim € 5.000,- afkomstig van 275 donateurs haalden de 15- en 16-jarige jongens op met hun fietstocht. Enorm veel bewondering en dankbaarheid van KidsCare Kenia, voor Tjitte, Siebrand, Kristian, Twan, en Bas.

Munida:
Een jonge moeder zorgt ook voor de weeskinderen

Munida is 18 jaar, maar lijkt veel jonger. Versleten kleren zitten om haar tengere lijfje. Ze kreeg een baby toen ze 16 was. Er is geen contact met de vader van haar kind. Haar eigen vader is overleden. Ze woont bij haar oude moeder (of is het haar grootmoeder?) met nog 2 kinderen van haar overleden zus. Geen van die kinderen gaat naar school, want het schoolgeld kunnen ze niet betalen. 

Lees meer

KidsCare Partners

Logo Aisha and Friends knipoog