Duurzaamheid vraagt om veerkracht!
Het bestuur van KidsCare in Kenia wil zelfstandig en duurzaam werken en daarmee zorgen voor continuïteit van haar dienstverlening. Deze continuïteit (duurzaamheid) kan in haar ogen alleen worden bereikt door het versterken van veerkracht binnen haar Keniaanse organisatie. Een conclusie die richting geeft aan het strategisch plan 2023 -2025 met de titel:
‘Continued Resilience for Sustainability’
Het strategisch plan kent de volgende vier pijlers:
Ontwikkelingen op het gebied van klimaat, economie, politiek en andere zaken hebben grote invloed op de leefsituatie van de armste gezinnen. Er is in veel gezinnen sprake van ernstige armoede en dat maakt de hulpvraag voor de korte en langere termijn erg groot. Meest wenselijk is dat de overheid in Kenia voldoende zorg kan geven voor het welzijn van de armste gezinnen. Maar realistisch gezien kan het bestuur hier geen jaartal voor noemen.
Duurzaamheid moet daarom worden bereikt door een onafhankelijk en resultaatgericht bestuur en team van KidsCare in Kenia. Door intensief samen te werken met de hulpbehoevende gezinnen en de vrijwilligers uit communities (Pillar 1) kan KidsCare de juiste prioriteiten geven aan haar werk en voldoende capaciteit creëren om daarmee de gewenste impact te realiseren.
Die samenwerking geeft KidsCare geloofwaardigheid, legitimiteit, verantwoordelijkheid en autoriteit en dat legt ook de basis voor sterk nationaal en internationaal Partnerschap met de overheid en andere (financiële) partners (Pillar 2). KidsCare heeft al een brede participatie gecreëerd en dat moet de komende jaren verder toenemen.
Daarnaast is het belangrijk om de kwaliteiten/ competenties van het management en teamleden te vergroten (Pillar 3). Daarmee moeten zij steeds beter hun programmataken op professionele wijze uit kunnen voeren en dit uitdragen naar de partners. Het team werkt hier hard aan en heeft de ambitie om dit op onderscheidende wijze zelfstandig te kunnen doen.
Het bestuur van KidsCare in Kenia heeft ook onderkend dat het belangrijk is om de doelen, werkwijze en resultaten heel zichtbaar (Pillar 4) te maken voor alle betrokkenen. Positieve zichtbaarheid van KidsCare en haar programmaservices is van belang gebleken voor de verbindingen met alle stakeholders.
Evaluatie 2023 (organisatieniveau)
Vanuit het strategische doel om de weerbaarheid van de organisatie te vergroten zijn het bestuur, directie en staf in 2023 hard aan het werk gegaan en werden er ondanks veel uitdagingen toch mooie stappen gemaakt. Hierna een samenvatting uit het evaluatierapport van de directie:
Externe situatie
Aangezien de meeste huishoudens in LungaLunga geen stabiele bronnen van inkomstengenererende activiteiten hebben maken de snel stijgende kosten van levensonderhoud het steeds ondraaglijker voor de gezinnen. Door de huidige gespannen politieke situatie en de hoge inflatie kunnen veel gezinnen in de regio niet voldoende voedsel kopen en ook andere basisbehoeften kunnen niet ingevuld worden. Kinderen kunnen niet naar school omdat de ouders het schoolgeld niet kunnen betalen. De kinderen in de armste gezinnen worden het hardst getroffen. Daar komt nog bij dat in de meeste dorpsgemeenschappen de mensen voor hun voedsel afhankelijk zijn van de eigen landbouwactiviteiten en ook die activiteiten worden zwaar bemoeilijkt door de onvoorspelbare weerpatronen. Na een lange periode van droogte kwam er eind 2023 overvloedige regen, die huizen en akkers onder water zette.
Daarom heeft KidsCare, in samenwerking met de lokale en de nationale overheid, dit jaar twee interventieprojecten uitgevoerd voor meer dan 1400 behoeftige gezinnen op verschillende locaties in de Sub county Lungalunga. Met de implementatie van de verticale moestuinen in april 2023 konden meer dan 600 gezinnen verse groenten oogsten, voor eigen consumptie en soms ook nog voor een beetje verkoop. Eind 2023 werd nog een noodhulp project gedaan. Dit keer werden zaden, kunstmest en bestrijdingsmiddelen gegeven aan 800 gezinnen. Opnieuw gecombineerd met intensieve moderne landbouwtrainingen. Rond de kerstdagen zijn de eerste linzen en bonen geoogst.
Interne situatie
De organisatie groeide dit verslagjaar met 7 medewerkers tot 40. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van de inzet van 360 community vrijwilligers, die samen met het KidsCare team en met de ouders/verzorgers van ruim 600 geselecteerde gezinnen werken aan verbetering van de leef- en woonsituatie van de kinderen. Meer dan 2500 kwetsbare kinderen deden in het verslagjaar mee aan de verschillende thuiszorgprogramma's.
Door zijn ziekte was oprichter en directeur Ali Mwaziro begin 2023 gedwongen om zijn werk neer te leggen. In augustus overleed hij. Zijn afwezigheid werd door het bestuur, de adjunct directeur George Baya en het managementteam op bewonderenswaardige wijze opgevangen. Allen waren heel gemotiveerd om in gedachtenis van Ali de ‘KidsCare droom’ met kracht voort te zetten. Het gemis werd ervaren, maar de organisatie ging op positieve wijze verder met de uitvoering van de programma’s voor de kinderen en hun gezinnen.
Nieuwe directeur
In november 2023 heeft het bestuur besloten om George Baya te benoemen tot algemeen directeur. Na zijn benoeming kreeg George van het hele team een warm welkom. Zij hebben vol vertrouwen in de nieuwe directeur.
Ondanks de externe omgevingsuitdagingen en het overlijden van de directeur is de uitvoering van de programma’s goed verlopen. Meer info daarover is te vinden in hoofdstuk 3 van dit verslag.
Het bestuur heeft in 2023 veel aandacht moeten geven om met name het gemis van de directeur goed op te vangen. Om die reden is het structureel versterken van de eigen bestuurscapaciteit vertraagt. Aan het einde van 2023 zijn drie nieuwe kandidaat bestuursleden ter kennismaking als adviseur van het bestuur aangesteld. Verwacht mag worden dat dit zal leiden tot een compleet en slagvaardig Keniaans bestuur in 2024. Daarbij zal zeker ook horen dat het bestuur in 2024 zorgt voor goede samenwerking met een Raad van Advies, waarin vertegenwoordigers van de Communities haar adviseren over de voortgang en verbetering van de zorgprogramma’s.
Het op gang brengen van de eigen fondsenwerving heeft in 2023 goede vorderingen gemaakt, maar nog wel vooral op het voorwaarde scheppende niveau. De actieplanning, het gericht kunnen schrijven van project- en programmavoorstellen en het actief aanspreken van de netwerken nam sterk toe. Zowel in omvang als in kwaliteit is het fondsenwervingsproces goed op gang gekomen. Er is vertrouwen dat dit proces de komen jaren zal leiden tot versterking van de zelfredzaamheid. Met veel energie zal de eigen fondswerving in Kenia ook in 2024 worden aangepakt.
Tenslotte verwijzen we hier nog naar de voortgang van de thuiszorgprogramma’s van KidsCare (Hoofdstuk 3 van dit jaarverslag). De goede kwaliteit daarvan heeft ervoor gezorgd dat KidsCare in haar werkgebied niet alleen ruime bekendheid heeft gekregen, maar vooral ook veel waardering, betekenis en erkenning. Een conclusie waar het team in Kenia trots op is.
Conferentie en traingingsfaciliteiten
Het KidsCare Centrum in Mshiu heeft naast haar kantoren ook uitgebreide conferentie- en service faciliteiten, zoals een grote conferentiehal, trainingsruimten, keuken en restaurantfaciliteiten en een gasthuis. Deze faciliteiten zijn allereerst bedoelt voor eigen gebruik. Regelmatig vinden er grote en kleinere bijeenkomsten plaats voor training en communicatie voor de 360 vrijwilligers, de teamleden en voor andere bij KidsCare betrokken organisaties of groepen.
Ook worden de conferentie- en trainingsfaciliteiten gebruikt door andere organisaties van bijvoorbeeld de Nationale en County overheden en andere zorgbieders zoals AMREF, Plan en Aga Khan Foundation. Doordat het facilitaire team complete arrangementen kan leveren van goede kwaliteit werd de vraag naar deze diensten ook in 2023 weer groter. Door een goede prijs/kosten verhouding (zie hoofdstuk 6) dragen deze faciliteiten positief bij aan de zelfvoorziening.
Financiële organisatie
Over het verslagjaar 2023 werd door een onafhankelijke accountant een financiële audit uitgevoerd. Zijn bevindingen over de bestedingen en de administratieve verwerking waren positief en er waren met name aanbevelingen voor het verder opvolgen van de administratieve processen en procedures. Meer over financiële zaken is te vinden in hoofdstuk 6 van dit jaarverslag.
Evaluatie van de 4 pijlers
Pijler 1: Verbinding met de projectdeelnemers en dorpsgemeenschappen
Pijler 2: Nationale en internationale (financierings)partners
Pijler 3: Versterken van eigen capaciteit, kwaliteit en competentie
Pijler 4: Zichtbaar zijn voor alle stakeholders