2. Extra zorg nodig in Kenia

KidsCare doet wat ze kan

Het 10 jarig bestaan van KidsCare zou in 2020 samen met samenwerkingspartners en deelnemende dorpsgemeenschappen gevierd worden. Gevierd omdat KidsCare niet meer weg te denken is in de sub county LungaLunga in Kenia. Daar worden door KidsCare jaarlijks ruim 2000 wees- en hulpbehoevende kinderen geholpen. KidsCare heeft haar bestaansrecht bewezen!

Maar door Covid -19 pakte de festiviteiten heel anders uit. Geen feestelijke bijeenkomsten. Integendeel. Door een aanvankelijk zeer strenge lockdown kwam de economie nagenoeg tot stilstand. Van maart tot en met december waren alle scholen gesloten. De economische en sociale gevolgen door de pandemie zijn groot. Dagloners zijn op straat komen te staan en scholen zijn vanaf eind februari dicht en bleven dat tot eind van 2020. School betekent in een land als Kenia veel meer dan alleen onderwijs. Het is een plek waar je een warme maaltijd krijgt en die betrekkelijk veilig is. Meisjes zijn extra kwetsbaar. Zo is er een toename te zien van ongewenste zwangerschappen nu de scholen dicht zijn. De ongelijkheid is door corona sterk toegenomen. Veel van de jongeren krijgen nauwelijks de kans om aan een toekomst te werken.

Voor het KidsCare team was het snel duidelijk dat zij niet in een ‘lockdown’ konden gaan. Eerst werd met elkaar bepaald hoe zij ‘corona veilig’ het veld in zouden kunnen gaan en daarna startte direct de extra hulpverlening voor de 500 gezinnen waar KidsCare op dat moment voor zorgde. Al deze gezinnen kregen een zadenpakket bestaande uit mais- en bonenzaden, kunstmest en pesticiden. Alles bij elkaar een pakket van 30 kg. Maar liefst 7 grote vrachtwagens waren nodig om de pakketten vanuit Mombassa naar LungaLunga te brengen.

De hulpactie kon nog precies voor de regentijd (maart) worden uitgevoerd zodat in augustus bij al de deelnemende gezinnen geoogst kon worden. Een voedselvoorraad voor enkele maanden werd gerealiseerd en misschien nog belangrijker, veel families leerden met intensieve begeleiding van de sociaal werkers hoe ze met kunstmest moesten werken en dat het gebruik ervan een veel betere opbrengst oplevert. Noodhulp waarmee toch tegelijk een duurzaam resultaat werd bereikt.

In december deed het team nog een extra Covid -19 hulpactie voor ruim 360 gezinnen. De actie had de titel ‘we eat together’. De actie had nog meer maatwerk en omvatte naast zaden ook voedsel- en hygiënepakketten. Voor veel gezinnen is daarmee echt het verschil gemaakt.

Wij hebben grote bewondering voor het team in Kenia dat zich onvermoeid inzette om de gezinnen in nood te helpen. KidsCare deed en doet wat ze kan.

Alle kinderen verdienen een gezin!