Stralend!

Kerstbeleving van Grada Snoek, vrijwilliger KidsCare

En daar ligt ze, achterin de hut, op een doek op de grond. Amina heet ze en ik kan niet schatten hoe oud ze is. Ze tilt schuchter haar hoofdje op, kijkt me aan en draait daarna haar blik van me af. Daar ben ik niet rouwig om, want ik krijg tranen in mijn ogen en probeer ze met alle macht weg te slikken. Ik kniel bij haar neer en als ik mezelf weer een klein beetje onder controle heb, pak ik het slappe handje. Er valt licht door enkele gaten in het dak en ik zie haar akelig dunne beentjes en voetjes die vreemd staan. Ze ziet er wat grauw uit, maar misschien bedenk ik dat alleen maar …

Dit was drie jaar geleden. Een van de eerste keren dat ik, tijdens mijn verblijf bij KidsCare, mee mocht met een van de sociaal werkers naar een gezin dat nog maar net door KidsCare werd ondersteund via het thuiszorgprogramma. Alles maakte enorm veel indruk op me en ik heb heel wat afgehuild.

Dit jaar ben ik terug geweest. Terug met dezelfde sociaal werker. Het gezin is inmiddels uit het thuiszorgprogramma omdat het verschrikkelijk goed met ze gaat. Ik kijk naar Amina. Ze zit rechtop onder de boom op de grond voor het kleine lemen huis. Amina’s mama loopt naar haar toe en helpt haar overeind. Ik weet niet wat ik zie als ik naar Amina kijk: ze heeft aangepaste schoenen aan en loopt langzaam maar zeker, stralend een rondje! Zij en haar mama zien er zo blij en trots uit…

Later vertelt de sociaal werker wat er is gebeurd in de afgelopen periode. Allereerst heeft hij met veel liefde en geduld de ouders van Amina weten te overtuigen dat de lichamelijk gehandicapte Amina geaccepteerd mag worden zoals ze is. Zij heeft wel degelijk allerlei mogelijkheden en zij is geen straf van God, zoals zo vaak wordt gedacht. En hoewel die acceptatie de nodige tijd heeft gekost, gebeurde er snel meer. Amina werd uitgenodigd met haar mama op het KidsCare Center. Daar is begonnen met behandelingen van de fysiotherapeut. Amina’s mama, in het begin wat afwachtend, zag dat er meer kinderen waren die geholpen werden. Die konden steeds meer en werden steeds zelfstandiger. Ze kreeg vertrouwen en werd een trouw bezoeker van de therapiesessies. Amina’s voeten werden onder andere gespalkt met door de therapeut gemaakte ‘splints’. Ze werden daarmee in een goede stand ‘gedwongen’. Tijdens de therapiesessies werd zij ook in een (primitieve) statafel gezet om haar houding te verbeteren en haar te laten wennen aan het ‘staan’. En toen kreeg zij ook nog (via donaties) aangepaste schoenen en een op maat gemaakte rolstoel!

Als Amina’s mama nu naar haar stukje land gaat, waar zij casave verbouwt, kan Amina mee. Ze zit dan in haar rolstoel in de schaduw onder een boom en geniet van alles wat ze ziet. Kinderen die langskomen, praten even of lopen een rondje met haar. En dat is nog niet alles: Amina gaat binnenkort naar een van de Special School Units, zodat ook zij aan haar toekomst kan werken. Het isolement voor haar èn voor haar familie is voorbij, dankzij de inzet van de sociaal werker, de therapeut, de spalkjes, de aangepaste schoenen en de prachtige rolstoel.

Ik voel me dankbaar, maar er is ook een onrust in mij. Ik ken meer prachtige kindjes, met kleine of wat grotere onvolkomenheden.
Het is bijna Kerst, een tijd waarin we elkaar koesteren, elkaar alles gunnen. Ik gun al deze kinderen, groot en klein, therapie, spalkjes, aangepaste schoenen en een rolstoel. Gewoon omdat het kan, toch?

Grada Snoek

Help je mee om de droom van al deze kinderen mogelijk te maken?

Wat kost wat?

  • Rolstoel € 200
  • Speciale schoenen € 50
  • Spalk € 50
  • Voedingskussen € 10
  • Therapierol € 50
  • Balansbord € 75
  • Wig € 80
  • Wandrek € 150
  • Statafel € 1000, en een
  • Compleet behandelplan met therapeut € 600 (€ 50 per maand gemiddeld per kind)

Doneren kan via de pagina Doneer nu! (Ideal) of middels een overschrijving naar rekeningnummer: NL21INGB0005921007 t.n.v. Stichting KidsCare Kenia.

Maandelijkse donatie

Voor slechts 20 euro per maand kan een weeskind weer opgroeien in hun vertrouwde omgeving

Dit kan via automatische incasso of (automatische) overschrijving.

Wordt donateur

Eenmalige
donatie

Met de hulp van KidsCare hebben weeskinderen en kwetsbare kinderen weer een toekomst.

Plaats het gewenste bedrag in uw winkelwagen.

doneer nu!