Include them all!

Op 12 november was de officiële opening van de zes nieuwe Speciale School Units. Ruim 1.000 mensen waren aanwezig en via TV en andere media wist KidsCare veel aandacht te krijgen voor het thema “Include them all-in quality learning”.

Ontroerend om te ervaren dat er nu in LungaLunga sub county serieuze aandacht en zorg is voor kinderen met een beperking. Steeds meer ouders en de lokale overheid zien in dat kinderen met een beperking er wel degelijk bij horen en ‘positieve mogelijkheden’ hebben als zij de nodige (specialistische) zorg en onderwijs krijgen. Je kan wat dat betreft echt wel van een doorbraak spreken!

Hieronder een sfeervol verslag van het openingsevent. Het is geschreven door Saskia ten Berge, die samen met haar familieleden bij de opening van de scholen aanwezig waren. De mooie foto’s zijn gemaakt door Marco den Haan.

Na 3 jaar zijn we terug bij KidsCare, en we vallen met onze neus in de boter: 12 november, de officiële opening van zes Special School Units!

Na intensieve voorbereidingen door het hele KidsCare Team begon een spannende dag. Iedereen was toch wel nerveus, het was spannend of alles goed zou gaan en vooral spannend of het droog zou blijven na de enorme regenbuien van de dagen ervoor.

Deze dag was een prachtige gelegenheid om te laten zien wat KidsCare allemaal doet en door aanwezigheid van de pers en TV werd ook een groot publiek bereikt.

We vertrokken met zijn allen met een schoolbus, iedereen in het speciale KC T-shirt met de tekst “Include all children in quality learning”. Er werd spontaan gezongen in de bus, op weg naar de lokatie in Vistangalaweni.

Aldaar aangekomen werd er door iedereen flink aangepakt om alles in gereedheid te brengen:

Tenten, stoelen, geluid, ballonnen etc. De mama’s begonnen verderop met het klaarmaken van de gemeenschappelijke lunch, voor een paar honderd mensen. Ga er maar aan staan: 100 (!) kg rijst, 100 kg bonen, 5 kg uien, 1 kg peper..

Het gebouw van de SSU is een aangename verrassing: een mooi, licht en prettig gebouw, met klaslokaal, therapieruimte, sanitair, kantoortje en een ruim lokaal voor de Daycare.

We ontmoeten de teacher en het schoolhoofd; wat een energieke prachtige vrouwen zijn dit!

Het terrein druppelt vol met heel veel kleurrijke mensen. Mama’s met hun kinderen komen naar de SSU, waar de kinderen kunnen spelen in het klaslokaal of zitten/ liggen in de Daycare.

Enrika, de ‘Occupational Therapist’, geeft een demonstratie van de therapie die ze daar geeft.

Mooi om iedereen hier door elkaar te zien lopen. De kinderen van de Primary School lopen in en uit, en laten daarmee meteen zien hoe goed het is dat zij ook kinderen met een beperking ontmoeten en dat die er net zo goed bijhoren.

Zeker niet vanzelfsprekend. Hoe belangrijk dit is blijkt niet lang daarna. De Member of Parliament (MP), vertegenwoordiger van de nationale regering, arriveert. Als hij in de ‘Daycare’ de kinderen met een beperking ontmoet verandert er iets in zijn houding en gelaatsuitdrukking: hij is oprecht aangedaan. Blijkt dat deze man niet wist dat zulke kinderen bestaan, laat staan dat hij ze ooit heeft gezien! Wat maar pijnlijk duidelijk maakt hoe belangrijk het is dat bewustwording niet alleen plaatsvindt in het veld, maar (juist) ook bij de leiders van dit land. En hoe goed het is dat deze kinderen nu zichtbaar zijn!

Na een ontroerend liedje door de kinderen van de SSU volgen veel lange toespraken, waarin door de officials veel waardering wordt uitgesproken voor KidsCare, en de MP ook een toezegging doet van 4 miljoen shilling (35.000 Euro)!

De happening wordt afgesloten met een lunch voor alle honderden gasten en wij worden nog spontaan toegezongen door de kinderen van de Primary School. Het feestterrein wordt vervolgens met vereende krachten weer opgeruimd en wij rollen zeer voldaan de bus weer in. Er is overigens geen druppel regen gevallen!

Wat een fantastische dag was dit! Wat heeft het team van KidsCare een geweldige prestatie geleverd en een prachtig visitekaartje afgegeven. Zeker als je bedenkt dat dit project 3 jaar geleden nog echt in de kinderschoenen stond, de kinderen met een mentale beperking letterlijk gezocht moesten worden in de dorpjes in het veld.  

En nu, na 3 jaar, staan er schoolunits en kunnen ze naar school!  Diepe buiging en bijzonder veel respect voor dit team, voor KidsCare!!

Mede namens Fleur, Jajo en Marco,

Saskia

"We make a living by what we get, but we make a life by what we give"
Sir Winston Leonard Spencer Churchill (1874-1965)

KidsCare Huishouden
Lucia

We komen bij het erf van Lucia. Ze komt stralend op ons afgelopen. Ze is zo blij met Kidscare. Ze is 81 jaar en woont samen met haar geestelijk gehandicapte dochter Mary van 45 jaar.

Meer lezen

KidsCare Huishouden Peter en Asha

Naast een heel wankel modderhuisje ligt Peter (44 jaar) op een matje op de grond. Hij heeft pijn en ziet er heel mager en verzwakt uit. Zijn vrouw troost hem. Hij moet geopereerd worden maar er is geen geld.

Meer lezen

KidsCare huishouden
Munida

Munida is 18 jaar, maar lijkt veel jonger. Versleten kleren zitten om haar tengere lijfje. Ze kreeg een baby toen ze 16 was. Er is geen contact met de vader van haar kind. Haar eigen vader is overleden.

Meer lezen
Nina:
het 19de kind op komst

Nina (48 jaar) is zwanger van maar liefst haar 19e kind. Haar eerste 2 mannen zijn gestorven. De jongste 6 kinderen zijn van haar derde man. Samen runnen ze het omvangrijke huishouden. De oudste zoon (21 jaar) is uit huis en woont met 2 eigen kinderen elders op het erf. Ze leven van het voedsel dat hun landje opbrengt. Verder is er geen inkomen. 

> Lees meer