Een half jaar eten voor 600 gezinnen
Het oogsten is begonnen!

De dreiging voor voedseltekort, door de coronacrisis, in de armste regio van Kenia is voor nu afgewend. Door de inzet van alle donateurs, vrijwilligers en de verdubbeling van Wilde Ganzen hebben 600 gezinnen voor een half jaar voedsel. In dit nieuwsbericht het verhaal van Halina (moeder van één van de gezinnen), hoe hard de gezinnen zelf hebben gewerkt en de extra hulp en aandacht die er is voor gehandicapte kinderen.

Halina (gefingeerde naam), weduwe en moeder van 7 kinderen (4 jongens en 3 meisjes), vertelt hoe het leven door corona nog moeilijker werd.
 
“Ik maakte mij constant zorgen over hoe ik mijn kinderen moest voorzien van de volgende maaltijd. In de regio was er niet tot nauwelijks voedsel te verkrijgen doordat alles stilviel vanwege de coronacrisis.
 
Eén van mijn kinderen is invalide wat de situatie nog moeilijker maakt. Hierdoor kan ik minder goed uit de voeten en ben ik meer aan huis gebonden. Daarnaast is het voor zijn gezondheid nog belangrijker om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Doordat ik al in het Homecare programma van KidsCare voor invalide kinderen zit, werd ik als prioriteit gezien voor het voedselzadenpakket. Ik ontving mais, bonen, kunstmest en bestrijdingsmiddelen. En door de constante begeleiding van KidsCare en mijn harde werken, kan ik nu met trots zeggen dat ik ben begonnen met het oogsten maïs en erwten.
 
Het is zelfs zo dat ik een deel van de oogst kan verkopen op de lokale markt als extra inkomen. Voor het volgende landbouwseizoen bewaar ik wat maïs en erwtenzaden zodat ik opnieuw kan zaaien. Dank je wel KidsCare dat je er voor mij en andere mensen, die het hard nodig hebben, bent.”
 
Heel hard werken en de neveneffecten
Zoals Halina al aangeeft hebben de gezinnen zelf kei- en keihard gewerkt. Met pikhouwelen zijn op 600 plaatsen akkers omgeploegd. Hele gezinnen en kinderen van alle leeftijden hebben meegeholpen. Ze hebben het absoluut niet voor niets gekregen.
 
Normaalgesproken gebeurt er niks met de akkers die nu zijn bezaaid. Hierdoor is de hele regio vergroend en zijn andere mensen, die het zich kunnen veroorloven ook gaan zaaien. Het effect van deze manier van zaaien, met behulp van kunstmest, ging als een lopend vuurtje. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel meer gezinnen, dan de 600 die door Kidscare zijn ondersteund, zelfvoorzienend zijn geworden.

Extra aandacht voor gehandicapte kinderen
Een zestigtal gezinnen met gehandicapte kinderen zaten totaal aan de grond toen de pandemie uitbrak. Net als Halina waren zij aan huis gekluisterd. De social workers hebben deze gezinnen bezocht en hun situatie in kaart gebracht. Naar aanleiding hiervan hebben ze ter overbrugging voedselpakketten gekregen. Daarnaast is er een campagne opgezet om te informeren over corona en hygiëne. Een ander onderdeel van de campagne was het uitdelen van desinfecterende middelen en beschermende mondmaskers.

"We make a living by what we get, but we make a life by what we give"
Sir Winston Leonard Spencer Churchill (1874-1965)

KidsCare Huishouden
Lucia

We komen bij het erf van Lucia. Ze komt stralend op ons afgelopen. Ze is zo blij met Kidscare. Ze is 81 jaar en woont samen met haar geestelijk gehandicapte dochter Mary van 45 jaar.

Meer lezen

KidsCare Huishouden Peter en Asha

Naast een heel wankel modderhuisje ligt Peter (44 jaar) op een matje op de grond. Hij heeft pijn en ziet er heel mager en verzwakt uit. Zijn vrouw troost hem. Hij moet geopereerd worden maar er is geen geld.

Meer lezen

KidsCare huishouden
Munida

Munida is 18 jaar, maar lijkt veel jonger. Versleten kleren zitten om haar tengere lijfje. Ze kreeg een baby toen ze 16 was. Er is geen contact met de vader van haar kind. Haar eigen vader is overleden.

Meer lezen
Nina:
het 19de kind op komst

Nina (48 jaar) is zwanger van maar liefst haar 19e kind. Haar eerste 2 mannen zijn gestorven. De jongste 6 kinderen zijn van haar derde man. Samen runnen ze het omvangrijke huishouden. De oudste zoon (21 jaar) is uit huis en woont met 2 eigen kinderen elders op het erf. Ze leven van het voedsel dat hun landje opbrengt. Verder is er geen inkomen. 

> Lees meer