Film van activiteiten KidsCare

Er is een presentatie gemaakt waarin alle activiteiten van KidsCare duidelijk worden weergegeven. Kijk hiervoor onder foto's en video's of Klik hier voor de presentatie. U kunt deze video ook delen in uw netwerk!

Tip: Zet uw geluid aan.

Kerstactie O.G. Heldringschool

Kerstactie O.G. Heldringschool een groot succes!

Fantastisch O.G. Heldringschool. Bijna 3.500 euro voor de KidsCare kinderen in Kenia. We kunnen er 12 kippen, 10 geitjes, 40 schoolbanken en 10 rolstoelen voor kopen. Wat hebben jullie allemaal geweldig je best gedaan om zo veel geld in te zamelen: lege flessen verzameld en ingeleverd, koekjes gebakken, (kerst)kaarten gemaakt, auto’s gewassen, een sponsorloop georganiseerd, afgewassen en nog veel meer. Jullie directeur las tijdens de kerstviering dit mooie gedicht voor:

Het is fijn om iets te geven
Ook al is het nog zo klein 
Het is fijn om te beseffen 
Dat een ander blij zal zijn 
't Is een feest om iets te geven 
Dat gevoel kan niet meer stuk 
Door te geven aan een ander 
Breng en krijg je wat geluk!

En zo voelde het ook toen we van juffrouw Henrieke die mooie cheque kregen overhandigd. We waren echt verrast. Wij gaan ervoor zorgen dat het geld goed besteed wordt. In het voorjaar zullen we jullie daar wat foto’s van laten zien.

Alle kinderen, ouders en leerkrachten heel erg bedankt voor jullie enthousiaste support.

Lisette en Gerard Geenen


De schittering van een kleine ster

Tijdens een recent veldbezoek aan KidsCare in Kenia kwam de gedachte aan de kerststal in ons op.
De omstandigheden waarin veel kinderen en hun verzorgers leven zijn echt slecht. Zeer arme families wonen in één ruimte met kippen, eenden en soms ook geiten. Dak en muren beschermen nauwelijks tegen wind en regen. De deur hangt aan wat touwtjes. Een lap op de grond doet dienst als bed. Aan een soort waslijn hangen de versleten kleren van het hele gezin. De rook van het kookvuur bijt in je keel. Ons westers beeld van de kerststal is eigenlijk veel te mooi.

KidsCare heeft zich het lot van de allerarmste families aangetrokken. Dankzij veel donateurs hebben zo’n 600 kinderen nu een kans op een toekomst. De kinderen krijgen voldoende te eten, hebben kleren en gaan naar school. De lemen huisjes worden stap voor stap opgeknapt en met economische projecten wordt gewerkt aan de zelfredzaamheid van de huishoudens. Gebleken is dat een beetje gerichte hulp al perspectief en positieve energie geeft. In de kerstsfeer kun je zeggen dat de schittering van een kleine ster genoeg is om een weg naar een betere toekomst zichtbaar te maken.

Anneke en Frans Disseldorp reisden in oktober mee naar KidsCare in Kenia. Tijdens de ‘therapiedag’ ontmoetten zij in het KidsCare-centrum 25 gehandicapte kinderen en hun verzorgers. Door de ogen van Anneke en Frans kunt u hieronder met deze kinderen kennismaken. Lees hier verder

Verslag werkbezoek Maart 2015

Met 68 foto’s en weinig woorden willen we ons bezoek aan KidsCare in Kenia met u delen. We gaven het verslag de veelzeggende titel ‘Happy to share’ U kunt dit (foto)verslag hier lezen.

Kerstfeest voor Sandra

Kerstfeest voor Sandra: rond zes uur in de avond staat Sandra, een weesmeisje van 16 jaar, in haar versleten schooluniform voor de poort van het KidsCare Centrum: lees verder.

Kinderen met een beperking

Kinderen met een beperking vormen een belangrijke doelgroep voor KidsCare. Reden daarvoor is dat
er voor die doelgroep in Kenia nauwelijks aandacht is: lees verder.

Kidscare in Magazine Wilde Ganzen

In het magazine van Wilde Ganzen, editie december 2014 staat een mooi artikel over KidsCare. U kunt het artikel hier lezen.

Reisverslag oktober 2014

Van het werkbezoek in oktober 2014 is een kort verslag gemaakt. U kunt dit reisverslag hier lezen.

Blog: Een druppel op mijn wang

Het is warm, dor en droog tijdens ons recente werkbezoek aan Mwena. Dit dorpje in Kenia is het 16e dorp waar KidsCare samen met het dorpshoofd aan de slag is gegaan. Een vijftal huishoudens, allen met kinderen die zichtbaar hulp behoeven, krijgen er financiële support en intensieve begeleiding.

Het eerste lemen huisjes waar we bij stoppen ziet er erg vervallen uit. Half verscholen achter een los hangende deur kijkt een moeder angstig naar ons. Ze heeft haar jongste kindje op de arm. Het kindje heeft twee klompvoetjes. Florence onze sociaal werker vertelt meer over de situatie. Moeder heeft drie kinderen. Een vader is er niet. Moeder heeft regelmatig epileptische aanvallen en woont daarom in bij haar vader en moeder. Die zorgen zo goed mogelijk voor hun dochter en drie kleinkinderen, maar eigenlijk is het gewoon te zwaar voor hen. Ze maken zich zorgen over de toekomst van hun kleinkinderen.

Florence legt de moeder uit dat een behandeling voor de voetjes van het jongste kindje prima mogelijk is. KidsCare wil daarbij helpen. Moeder lijkt het niet te begrijpen, maar als oma zich ermee gaat bemoeien lijkt er begrip te komen. Oma kijkt ons aan. In haar ogen lees je hoop. Ik wrijf een druppel op mijn wang weg. Het is erg warm hier.

Gerard Geenen            

KidsCare Centrum is geopend!

De County Gouverneur heeft op 22 oktober het nieuwe KidsCare Centrum geopend. Ruim 300 gasten waren daarbij aanwezig. Iedereen was onder de indruk van de prestaties van KidsCare. De gouverneur bevestigde ook dat KidsCare met haar thuiszorg voor wees- en hulpbehoevende kinderen echt het verschil maakt. Hij juichte toe dat KidsCare haar nieuwe centrum ook open stelt voor andere kind-georienteerde hulporganisaties. De overheid zal daar als actieve partner gebruik van maken. Vooraf gaande aan die mooie woorden hadden de gasten verschillende korte workshops gevolgd van partnerorganisaties, zoals het Rode Kruis, de APDK (gehandicapte zorg) en beambten van de departementen van Health en van Agricultuur.

KidsCare in de krant van Kenia

Ook de Keniaanse pers helpt mee om de werkwijze van KidsCare uit te leggen. Klik hier om een recent artikel uit een lokale krant te lezen. Een moeder vertelt in het artikel haar story. Een resultaat dat er mag zijn. KidsCare is er trots op!

Wilde Ganzen heeft steun toegezegd

Wilde Ganzen heeft haar steun toegezegd aan het bouwplan voor het nieuwe Kidscare regiocenter en zijn bereid om 55% van het actieresultaat te financieren. Dat betekent dat iedere Euro die we ophalen met 55 cent wordt verhoogd.

KidsCare Heldenrace 30 september

Zondag 30 september: een prachtige dag! De dag begon frisjes, maar de zon scheen volop. Dutch Dream Group had zich opgegeven voor het meelopen aan de Helden Race ten behoeve van KidsCare Kenia en met succes. Na afloop bleek dat er een bedrag van € 11.339,80 (mede door de Wilde Ganzen) door het Dutch Dream Group team is binnen gehaald en niet te vergeten de beker voor het grootste bedrijfsteam! Een resultaat om trots op te zijn.
Een filmpje van de heldenrace kunt u hier bekijken.

Reisverslag werkbezoek mei 2012

Onder het kopje nieuws kunt u het fotoverslag Miujiza! vinden. Het verslag geeft een impressie van het werkbezoek in april jl. Tijdens onze reis werd meerdere keren bevestigd dat Kidscare echt een wonderlijk verschil voor de (wees)kinderen en hun verzorgers maakt. We hebben het met eigen ogen gezien dat  de huishoudens binnen een jaar hun bestaan meer menswaardig wisten te maken. Een lange lijst met verbeteringen werd door ons genoteerd.

Tweets uit Kenia

Tijdens ons geslaagd werkbezoek in april hebben we regelmatig tweets verstuurd. Omdat niet iedereen deze tweets heeft gelezen via Twitter hebben wij een selectie van deze berichtjes in de nieuwsbrief van april gezet. U kunt deze nieuwsbrief vinden onder het kopje Nieuws.

KidsCare werkt intensief samen

KidsCare werkt intensief samen met verschillende overheidsinstanties. Vooral de District Children Officer stelt kennis en netwerk beschikbaar.

Nieuws uit Kenia

In de nieuwsbrief van Januari staat een update uit Kenia van de projectdirecteur Ali S. Mwaziro. U kunt deze nieuwsbrief vinden onder het kopje Nieuws.

Fotoverhaal Chica

Onder het kopje nieuws kunt u het fotoverslag van Chica vinden. Het verslag geeft een impressie van het werkbezoek in november jl. De belangrijkste conclusie die we hebben kunnen trekken, na het bezoeken van bijna alle KidsCare huishoudens is: Kidscare brengt door begeleiding en een kleine financiële bijdrage perspectief in de armste huishoudens. De zekerheid van eten, kleding, medische zorg en onderwijs creëert een positieve spiraal en daarmee perspectief voor een zelfstandige toekomst van de kinderen!

Tweets live uit Kenia

Tijdens het werkbezoek in november zijn via de KidsCare twitter elke dag tweets verstuurd door Gerard en Lisette Geenen. Niet iedereen heeft deze tweets gelezen daarom hebben wij de tweets onder elkaar gezet in de KidsCare nieuwsbrief van november. U kunt deze nieuwsbrief vinden onder het kopje Nieuws.

Acties Keniareis november

In november gaan Gerard en Lisette Geenen weer voor twee weken naar Kenia. Samen met de lokale staf worden een aantal belangrijke zaken geregeld voor de projecten. In de nieuwsbrief van oktober (te vinden onder nieuws/nieuwsbrief) kunt u meer lezen over deze acties.

Update KidsCare Staf

Een jaar na de officiële start van KidsCare kunnen wij u berichten dat meer dan 100 wees- en hulpbehoevende kinderen intensief worden begeleid door onze KidsCare staf. In de nieuwsbrief van september 2011 staat een verslag van Ali Mwaziro, de projectdirecteur van KidsCare, welke wij graag met u willen delen. U kunt de nieuwsbrief lezen via Nieuws/nieuwsbrief.

Felicitatie KidsCare donateur

Wij feliciteren hierbij onze oudste KidsCare donateur. Zij is een heel betrokken ambassadeur van KidsCare en wordt deze week 85 jaar.

Hoge prijzen voedsel

De prijzen van voedsel zijn in Kenia enorm gestegen. Het eten dreigt onbetaalbaar te worden voor veel mensen in de KidsCare dorpen.

Oproep: 6-jarige donateur gezocht

OPROEP: Donderdag zat er bij de post een heel lief briefje van een 6-jarige die 5 euro van zijn zakgeld doneert aan KidsCare. Helaas hebben we geen adres van de afzender. Kun je via de mail je adres doorgeven? Wij sturen graag een reactie terug. Dankjewel!

Kidscare van start in 5e dorp

In samenwerking met de Keniaanse overheid is het 5e Kidscare dorp geselecteerd. Het betreft een klein zeer arm gehucht op de grens tussen Kenia en Tanzania.

Chief zet vader in gevangenis

De KidsCare vrijwilligers hebben bij de Chief melding gemaakt van een vrouw en drie kleine kinderen die in erbarmelijke omstandigheden leven. De echtgenoot heeft haar en de kinderen uit huis gejaagd. Zij leven in het veld onder wat palmtakken. Na een nachtje in de cel heeft de Chief de vader verteld dat vaders in Kenia wettelijke plichten hebben. Geweldig dat de KidsCare vrijwilligers hebben ingegrepen. De meeste vrouwen hier kennen hun rechten niet. Daar gaan we de KidsCare vrijwilligers verder in trainen. De drie kinderen hebben nu in ieder geval weer een dak boven het hoofd en de vader moet zorgen voor voldoende eten.

Verkiezing: wie is de armste?

In de Quote kan je jaarlijks lezen wie de rijkste van ons land is. Gewoon een kwestie van vermogens vergelijken. De selectie van de meest arme KidsCare huishoudens is niet zo simpel. Niemand in het dorp heeft enig vermogen en maar weinig hebben een betaalde baan. Armoede criteria die Kidscare hanteert hebben te maken met de mate van gezondheid en beschikbare voeding, met de leeftijd en mogelijkheden van het gezinshoofd en met de feitelijke woonomstandigheden. Criteria die eigelijk onvergelijkbaar zijn. Deze verkiezing kent  geen winnaars.

35 kinderen gaan nu naar school

Kidscare is nu een paar maanden actief in drie dorpen. Goed om te zien dat er bij elkaar al zo’n 35 kinderen uit de geselecteerde huishoudens naar school gaan. De kinderen zijn zelf ook heel blij. Ze horen er nu ook bij met hun schooluniform en krijgen een kans om net als hun vriendjes te leren lezen en schrijven. Wel bijzonder als je ziet dat een jongen van 13 jaar in klas 2 instroomt en door een aantal kinderen van 7 jaar geholpen wordt bij het leren lezen.

Meer dan 20% van de kinderen in Kenia is wees

Zo’n percentage is eigenlijk onvoorstelbaar, maar als je hier in een plattelandsdorp rondloopt dan kom je in nagenoeg elk huishouden wel een of meer weeskinderen tegen. De gevolgen van de hevige armoede (en Aids/Hiv) zijn zichtbaar in het aantal weeskinderen. Oma’s, andere familieleden of buren nemen hun verantwoordelijkheid. Ook als ze eigenlijk nauwelijks in staat zijn om hun eigen kinderen eten te geven.